Henio Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Witam
> Mam pytanie czy dopuszczalny jest np podział z
> art.95 pkt.7 np. 1m od istniejącego budynku
> mieszkalnego, czy też zawsze 4m od budynku z
> oknami i 3m bez okien wg. prawa budowlanego
> Proszę o pomoc
kiedyś wysłałem odpowiedź na zarzut, że projektowana granica ma być 3 metry od ściany istniejącego garażu, możesz wykorzystać :
1. Zgodnie z powołanym w piśmie Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie w par. 2 czytamy „Przepisy rozporządzenia stosuje się przy projektowaniu, budowie i przebudowie oraz przy zmianie sposobu użytkowania budynków oraz budowli nadziemnych i podziemnych spełniających funkcje użytkowe budynków (…

”.
Oświadczam, że wydzielany garaż jest obiektem istniejącym, wybudowanym w 2002 roku (pozwolenie na budowę nr ......), nie jest więc obiektem projektowanym. Nie jest planowana również jego przebudowa, rozbudowa ani zmiana sposobu użytkowania. W świetle par. 2 zapisy rozporządzenia odnoszą się tylko do takich właśnie, wymienionych wyżej obiektów. Wobec czego powołanie się Wydziału Budownictwa w wydanej opinii nr WBB-IV.ZD-00068/20 na par. 12 ust.1 pkt 2 jest bezzasadne i bezsensowne. Wnioskuję o zmianę tej opinii lub w ogóle pominięcie jej jako prawnie wadliwej.
Wydział Budownictwa się wycofał.
robiłem dużo podziałów gdzie właściciel chciał granicę na ścianie lub zaraz obok (max 1 m.), np. przy zniesieniu współwłasności.
czemu nie złożysz wniosku o wydanie postanowienia? bedziesz miał czarno na białym.