Re: Czas na kupno gps-a.
bufetik Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Może podpowiesz na co zwracać uwagę przy wyborze
> kontrolera.
> Lepszy dotykowy czy z klawiaturą?
> Czy jakość wykonania Kolidy jest ok? Nic się nie
> luzuje,odpada,pęka itp?
> Pozdrawiam.
Mam kontroler MobileMapper 10. Ogólnie nie jest zły, sprawuje się OK. Po 4 latach wymieniłem baterię (zamiennik 100zł). Trzyma ok 6-7h. Na mrozie i niskich temp. odpowiednio krócej. Możesz mieć 2 karty sim (1 w antenie, drugą w kontrolerze). Korzystam z orange który w mojej okolicy ma dobry zasięg więc nie potrzebuję korzystać z innej sieci. W talerzu jest miejsce na 1 baterię która trzyma ok 4h (też kupiłem nowe zamienniki po ok 4 latach, niedrogo). Z tego co wiem inne chińczyki mają miejsce na 2 baterie (wymieniasz bez wyłączenia zasilania, na tej samej inicjalizacji - tego brakuje w mojej Kolidzie k9T).
Jakość wykonania ogólnie OK za wyjątkiem tyczki (chyba najbardziej eksploatowany element zestawu), wymieniłem niedawno śrubę zaciskową (fabryczna jest dość badziewna albo inaczej: nie jest to ta jakość co zeiss), mini-kompas się odkleił (nie jest on idealny w swoich wskazaniach, zawiesza się), zacisk trzymający kontroler jest uniwersalny przez co nie jest idealnie spasowany z tym konkretnym kontrolerem (znów -
nie to co zeiss), kontroler trzeba mocno wcisnąć przy najszerzej rozwartym zacisku. Połączenie zacisku z tyczką ma luzy (podczas gdy podobny 20letni zestaw zeissa to jak mercedes przy polonezie).
Sam kontroler jest OK (uznana firma ashtech), mankament: gdy słońce pada na ekran niewiele widać. Gdy kupowałem program SurvCE miał wersję 2.5 teraz jest 4.0, dopytaj jaką sprzedają obecnie.
Kwestia klawiatury: przeważnie nadaję numery typu ASF1, P1, K2, GR1, więc dużo nie korzystam z klawiatury (bo jej nie mam

) ale gdyby była możliwość (z przypisanymi sensownie klawiszami funkcyjnymi-ważne) to pewnie skusiłbym się na kontroler z klawiaturą, wtedy nie patrzysz na te małe literki. Z tego co wiem to dobrze rozpracowane kombinacje klawiszy mają producenci typu trimble czy leica którzy sprzedają swoje kontrolery a nie chińczyki którzy tylko pakują ogólnodostępny program do ogólnodostępnego kontrolera. Może warto spojrzeć wówczas na PowerGPS.
Podsumowują: kosztował 5 lat temu ok. 30 brutto. Zwrócił się. Nie wiem jak z galileo i beidou (korzystam z ASG GPS+Glonass). Kup sprzęt tylko taki który będzie miał 100% obsługę (nie możliwość tylko działającą obsługę) wszystkich systemów.
Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2017-10-15 19:31 przez maxpor.