geopik Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> trochę już R12 jest na rynku.. czy użytkownicy
> mogą wypowiedzieć się na jej temat? jak to
> wychodzi w praktyce.. najlepiej w porównaniu do
> R10-1. Czy są faktycznie korzyści?
>
> jak kształtuje się obecnie cena za zestaw, ew. sam
> odbiornik.
Cześć, mam r12+t7.
Tablet fajny, dość masywny ale poręczny, ma spore możliwości. Obsługa małych ikonek windowsa w terenie dość trudna (kopiuj wklej na/z pendrive itd) niemniej to robię przeważnie w biurze gdzie połączam myszkę. Obsługa TA na poziome dobrym (ja korzystam z podstawowych funkcji).
Baterie w t7 trzymają ok 6h. Jak chcesz dłużej musisz dokupić drugi komplet.
Jeżeli chodzi o odbiornik, korzystam z ASG i jestem zadowolony. W trudnym terenie dokładności i powtarzalność bardzo dobra. Niekiedy lepiej niż w otwartym...nie wiem od czego to zależy, być może to wina dostawcy poprawek (np. na otwartym terenie bierze do rozwiązania ok 20-25 satelit z czego tylko 1-3 beidou - podobno Chińczycy nie mają dopracowanego systemu na 100%). W średnio gęstym lesie dokładności na poziomie ok 1-2 cm natomiast na otwartym terenie przeważnie 1-2 cm ale czasem jest to 3-4-5cm...i czekasz i patrzysz w niebo zastanawiając się o co chodzi.
Zaznaczam, że (po ostatniej aktualizacji Accessa) poziom ufności mam ustawiony na 95% gdy standardowo jest to liczone inaczej (Trimble Access now enables you to choose the confidence level for the display of GNSS precision estimates. In previous versions this was always DRMS for horizontal precision and 1 sigma for vertical precision. You can now choose from 1 sigma horizontal and vertical, DRMS (which sets DRMS for horizontal and 1 sigma for vertical), 95% horizontal and vertical, and 99% horizontal and vertical. To configure this setting, tap Units in the Job properties screen and select the required option from the Precision display field.).
Nie zdarzyła mi się sytuacja że punkt "wyskoczył" o jakiś metr w bok. Te dokładności które wyświetla odbiornik są rzeczywiste i jeżeli pokazuje błąd 20cm to tyle jest. Nie ma czegoś takiego jak fix, gdzieś na blogu polskiego trimbla to opisywali. Bateria w odbiorniku trzyma ok 8-9h.
Jest coś takiego jak x-fill. Czyli gdy gubisz zasięg gsm to przez 5min odbiornik korzysta z satelit rtx i zachowuje dokładność kilku cm. Jak jesteś na otwartym terenie to działa to całkiem dokładnie. Jak w lesie to lepiej poczekać na powrót poprawek. Zaznaczam, że pisząc las mam na myśli naprawdę las, kiedyś bym nawet nie pomyślał, żeby wejść tam z pomiarem gpsem

To trzeba przetestować samodzielnie i zweryfikować sobie niwelatorem czy tachimetrem.
Co do pomiarów na wychylonej tyczce:
W przypadku zakłóceń pola magnet. wyświetla się ostrzeżenie o zakłóceniu (np. gdy w pobliżu jest rynna, ogrodzenie, blacha na dachu itp.).
Nawet gdy warunki są "bezpieczne" należy z ostrożnością podchodzić do tak wykonanych pomiarów gdyż są one stosunkowo (dla mnie) kiepskiej dokładności. Powiedzmy, że w 90% mieszczą się w 10cm a to jednak czasami za mało. Brakuje możliwości wcięcie z dwóch wychyleń (eliminując magnetometr który jest tu najsłabszym ogniwem).