Re: Czas na kupno gps-a.
Autor:
skyraster (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Wykroić to słowo chyba niezbyt pasuje, bo z racji słabego zaplecza finansowego nie stać nas na produkcję seryjną (na której zapewne zarabia się najwięcej), więc możliwe, że skończy się na funkcjonalnych prototypach i jakiejś symbolicznej produkcji rocznie składanej ręcznie w Polsce (jak w przypadku UltraAdapterów). Dla dużych firm na rynku GNSS to żadna konkurencja.
Zresztą, znając zasady działające na rynku, możliwe, że któryś z producentów zrobi własny odpowiednik lub skopiuje pomysł (nie stać nas na patenty) i zrobi jakąś tańszą chińską podróbkę. Zdarza się i jak o tym myślę, to mam ochotę ten temat odłożyć - bo jest to dołujące. W Polsce sytuacja nie sprzyja innowacji.
Ale z drugiej strony, temat jest ciekawy, ja jestem nastawiony sceptycznie, więc będę miał okazję potwierdzić lub zaprzeczyć funkcjonalność takich rozwiązań. Można dowiedzieć się więcej jak takie rzeczy konstruować i tym samym ulepszyć bazę oprogramowania (aby lepiej przetwarzało dane z takich urządzeń) i finalnie zaoferować coś jeszcze lepszego (kolejne odsłony PowerGPS/ Raportów z nowymi funkcjami).
Poza tym, niektórzy twierdzą, że w Polsce tylko konsumujemy, nie tworzymy nowych rzeczy. No to my pokazujemy, że w PL też tworzy się i może to konkurować z rozwiązaniami zagranicznymi.
Fajnie, że GeodigitalGNSS znów działa - dobrze wiedzieć, że u nas też można rozwijać odbiorniki RTK.
Harpagon Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Skyraster usiłuje coś wykroić z rynku
> oprogramowania sprzętu GNSS, a tu znowu ożywił się
> inny prekursor rodzimej myśli technicznej! Ja
> popieram takich ludzi! Oby cos z tego wyszło!
> (na razie strona w budowie
> [
geodigitalgnns.pl]
_______________________________________________________________________________________________________________________
SkyRaster ::
Inżynieria Oprogramowania ::
Programy projektowane pod Twoje potrzeby.