Re: Czas na kupno gps-a.
Autor:
skyraster (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Nie powiedziałbym, że loteria, choć w mojej ocenie nie ma 100% pewnej technologii pomiaru, szczególnie w zakresie dokładności centymetrowych. O ile technologia GNSS nie daje 100% pewności dla każdego wykonanego pomiaru, to nawet zastosowanie metod korekcyjnych (opartych o pomiary z jednostek inercyjnych) również nie pozwoli uzyskać tak dużej pewności - a co najwyżej zwiększy prawdopodobieństwo prawidłowego pomiaru. Wystarczy, że po drodze będzie mały problem ze stacją bazową - i może to wpłynąć na wyniki. Jakieś zakłócenia elektromagnetyczne - również mogą być problemy z dokładnością.
Zresztą nawet za czasów pomiarów wykonywanych tradycyjnymi metodami (tachimetr i odczyt koła przez okular) na sam pomiar miał duży wpływ wzrok i sam na praktykach widziałem jak to wygląda - przy odczycie ostatnia cyfra odczytu kąta (cc) była często "zgadywana". Więc i tutaj nie można mieć 100% pewności pomiaru do całej mierzonej wartości.Cała teoria błędów wykorzystywana w geodezji zakłada, że nigdy nie dysponujemy 100% precyzyjnym sprzętem - i jako geodeci musimy potrafić analizować i szacować dokładność pomiaru (a nie polegać tylko na automatach).
Jedynym sposobem uzyskania pewności jest powtórny pomiar w innym czasie (tą lub inną metodą, np. pośrednią), z którego możemy wyciągnąć informacją o dokładności. To co szacuje odbiornik (HSIG/VSIG) może się zgadzać, ale może też odbiegać od rzeczywistości.
Jakiś czas temu przeprowadzałem równoległe testy 2 odbiorników RTK, z przedstawieniem odchyłek i pracy równoległej, polecam:
[
www.youtube.com]
Ogólnie w opracowaniu mam też pomiary wykonane sprzętem markowym i chińczykami (które notabene są oparte o podzespoły wykorzystywane w sprzętach markowych) - nie ma większych różnic w pomiarach, a przynajmniej takich, które by uzasadniały gadanie typu "chińczyki się mylą, a markowe nie". Niestety markowe też się mylą. Gdyby było inaczej, rynek tańszych rozwiązań RTK nie byłby tak popularny, bo zbyt łatwo możnaby były zdyskredytować tańsze rozwiązania.
Przy wyborze sprzętu warto się kierować tym, czy będzie możliwość użycia sprzętu z innymi kontrolerami. Sprzęty z górnej półki dość często bywają zabezpieczane w sposób, który uniemożliwia np. wykorzystanie ich z rozwiązaniami alternatywnymi typu PowerGPS.
MIERNIK Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Czyli mam się pogodzić z tym, że wyniki pomiaru
> Gpsem to loteria !
_______________________________________________________________________________________________________________________
SkyRaster ::
Inżynieria Oprogramowania ::
Programy projektowane pod Twoje potrzeby.

Zmieniany 2 raz/y. Ostatnio 2017-10-20 16:18 przez skyraster.