Ula Z. Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Załóżmy Nil, że jesteśmy właścicielami
> sąsiadujacych ze sobą działek położonych nad
> rzeką.
> Pewnego pięknego dnia, po długotrwałych deszczach,
> idę na swoją działkę i stwierdzam, że połowę mojej
> działki zabrała rzeka, jest wyraźna krawędź
> brzegu, rwąca woda sobie płynie, a moich drzew,
> podobnie jak rekreacyjnych obiektów małej
> architektury nie ma... Patrzę na Twoją działkę, a
> u Ciebie to samo...
> Jak już wylałam morze łez i ochłonęłam trochę,
> biorę kartkę papieru i piszę wniosek do RZGW o
> wypłatę należnego odszkodowania za grunty i
> związane z gruntami obiekty zabrane przez wodę...
>
> A co robisz Ty, jak następnego dnia zjawiasz sie
> na swojej działce?
Ja na swojej działce mieszkam, spłacam kredyt hipoteczny. Sporo zainwestowałem, brzeg był umocniony, miałem tam pomost.
Nie jestem szczególnie zainteresowany przeprowadzką, a mieszkać już się prawie nie da. W dodatku istnieje ryzyko, że po następnym deszczy skarpa dalej będzie się obsuwać i zagrozi to zniszczeniem mienia, może nawet zagrozi życiu, gdy zawali mi się dom.
> Oczywiscie nie masz decyzji urzędnika w tej
> sprawie więc nie wiesz czy Ci woda faktycznie Ci
> coś zabrała...
Ja wiem, że woda dokonała pewnych zniszczeń. Nie wiem, czy obecne koryto ma charakter trwały. Robię dokumentację fotograficzną do ubezpieczyciela, piszę pismo do urzędu, aby najpierw dokonali odbudowy umocnienia brzegu i przywrócili stan sprzed kataklizmu, a jeśli to niemożliwe, t żeby w inny sposób wzmocnili brzeg i zabezpieczyli przed dalszą erozją.
To zapewne będzie wymagało wykonania urządzeń hydrotechnicznych, operatu wodno-prawnego itd.
Starosta podejmuje działania interwencyjne, zabezpieczające mienie i bezpieczeństwo, w dalszej kolejności robi stosowne opracowania po ogłoszeniu przetargu na dokumentację. W przypadku jednoczesnego składania operatu wodno-prawnego procedura ustalenia linii brzegu nieco się różni.
W każdym razie "nie można tracić z pola widzenia, iż postępowanie w sprawie ustalenia linii brzegu jest postępowaniem administracyjnym"
na które składa się ustalenie linii brzegu w drodze decyzji administracyjnej a następnie ujawnienie w ewidencjach (EGB i KW) nowego stanu prawnego i przeniesienie własności do części mojej nieruchomości na rzecz Skarbu Państwa, za odszkodowaniem. Należy robić to we właściwej kolejności, procedura jest oczywista, nie twórzmy nowych bytów, wystarczy tych, co są. Po co nam kolejny sposób ustalenia granic, już mamy rozgraniczenie administracyjne, mamy sądowe, mamy ustalenie do celów ewidencji.
Naprawdę, nie ma ustalenia granic do celów prawa wodnego ani do zasiedzenia czy do ZRID albo art. . To są podziały nieruchomości, których nie zatwierdza wójt, tylko albo sąd, albo starosta z urzędu lub jeszcze inny organ. Dokonują się z mocy prawa, ale nie zapominajmy, że podziały nieruchomości wg UGN to w większości tylko procedura zmiany oznaczenia działek ewidencyjnych